Istoria lui Karaage
Karaage este un fel de mâncare tradițional japonez care a fost savurat de secole. Cuvântul „karaage” poate fi tradus ca însemnând „prăjelii gol”, ceea ce se referă la faptul că vasul este făcut fără nicio acoperire de făină sau pesmet. În schimb, puiul este marinat într-un amestec de sos de soia, sake și ghimbir, ceea ce îi conferă o aromă unică și delicioasă.
O teorie sugerează că karaage a fost introdus inițial în Japonia de către chinezi, care au adus cu ei un fel de mâncare similar cunoscut sub numele de „tang su ji” sau „pui cu oțet de zahăr”. De-a lungul timpului, japonezii au adaptat rețeta pentru a se potrivi propriilor gusturi și preferințe, rezultând karaage-ul pe care îl cunoaștem și îl iubim astăzi.
În ciuda istoriei sale lungi, karaage rămâne un fel de mâncare popular în Japonia și în întreaga lume. Este adesea servit ca gustare sau aperitiv, dar poate fi savurat și ca fel principal cu orez și legume.
Alegerea puiului potrivit
Cheia pentru a face karaage grozav este să începeți cu tipul potrivit de pui. Deși poate fi folosit orice tip de pui, cel mai bine este să alegeți pulpe de pui dezosate, pe piele. Carnea pulpei este mai aromată și mai fragedă decât carnea de piept, iar pielea ajută la menținerea cărnii umede în timpul gătirii.
Când alegeți puiul, căutați bucăți de dimensiuni similare, astfel încât să se gătească uniform. Puteți cumpăra fie pulpe de pui tăiate în prealabil, fie le puteți tăia singur în bucăți mici.
Odată ce aveți puiul, este timpul să pregătiți marinada.
Pregătirea marinatei
Marinada este cea care dă karaage-ului aroma sa semnătură. Pentru a face marinada, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1/4 cana sos de soia - 1/4 cana sake - 2 catei de usturoi tocati - 1 lingura ghimbir ras - 1 lingura zahar - 1/4 lingurita piper negru
Într-un castron mare, amestecați sosul de soia, sake-ul, usturoiul, ghimbirul, zahărul și piperul negru până se combină bine. Adăugați bucățile de pui în bol și amestecați pentru a se acoperi uniform. Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute sau până la 24 de ore.
Marinarea puiului este un pas important care nu trebuie sărit peste. Permite aromelor să pătrundă în carne și, de asemenea, ajută la fragezarea acesteia, rezultând un karaage suculent și aromat.
Făcând aluatul
Următorul pas în prepararea karaage-ului este pregătirea aluatului. Aluatuleste ceea ce îi conferă karaage textura crocantă. Pentru a face aluatul, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 cana faina universala - 1/4 cana amidon de porumb - 1/2 lingurita praf de copt - 1/2 lingurita sare - 1/2 cana apa rece
Într-un castron mare, amestecați făina, amidonul de porumb, praful de copt și sarea până se omogenizează bine. Adăugați treptat apa rece în bol, amestecând constant, până se formează un aluat omogen.
Aluatul trebuie să fie suficient de gros pentru a acoperi puiul, dar nu atât de gros încât să devină aglomerat. Daca aluatul este prea gros, mai adaugati putina apa. Dacă este prea subțire, mai adăugați puțină făină.
Prăjirea puiului
Acum că aveți puiul marinat și aluatul pregătit, este timpul să prăjiți puiul. Pentru a prăji puiul, veți avea nevoie de următoarele:
- Ulei vegetal, pentru prajit - 1/2 cana amidon de cartofi (optional)
Într-o oală mare și adâncă sau un cuptor olandez, încălziți aproximativ 2 inci de ulei vegetal la foc mediu-înalt până când ajunge la 350 ° F. Dacă aveți un termometru, utilizați-l pentru a verifica temperatura. Dacă nu, puteți testa uleiul aruncând o bucată mică de pâine în el. Dacă pâinea sfârâie și devine maro aurie în câteva secunde, uleiul este gata.
Dacă doriți ca karaage-ul dvs. să fie foarte crocant, puteți acoperi puiul cu amidon de cartofi înainte de a-l prăji. Pentru a face acest lucru, pur și simplu scoateți puiul din marinadă și scuturați orice exces de lichid. Pune puiul într-un castron cu amidon de cartofi și amestecă-l pentru a se acoperi uniform.
Odată ce uleiul este fierbinte și puiul este acoperit cu aluat (și cu amidon de cartofi, dacă folosiți), puneți cu grijă câteva bucăți de pui în ulei pe rând, având grijă să nu supraaglomerați oala. Prăjiți puiul pentru aproximativ 5-7 minute, sau până devine maro auriu și crocant.
Servirea și bucurarea de Karaage
Odată ce karaage-ul este gătit, scoateți-l din ulei folosind o lingură cu fantă și puneți-l pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a se scurge de excesul de ulei. Repetați cu puiul rămas, prăjindu-l în loturi dacă este necesar.
Karaage este cel mai bine servit fierbinte și crocant, așa că servește-l imediat cu sosul tău preferat. Unele sosuri populare includ sosul de soia, maioneza sau un amestec al celor două.
Puteți servi și karaage cu orez și legume pentru o masă completă. Bucurați-vă!
Concluzie
Karaage este un fel de mâncare delicios și aromat care este ușor de făcut acasă. Alegând tipul potrivit de pui, marinându-l într-un amestec aromat și acoperindu-l într-un aluat ușor și crocant, puteți crea o masă delicioasă, care cu siguranță va impresiona. Indiferent dacă gătești pentru tine sau pentru o mulțime, karaage este un fel de mâncare clasic care este întotdeauna un succes. Deci, de ce să nu încercați și să experimentați singur magia karaage-ului?